Ska ditt barn få sin första mobil i år? Här är 4 tips

barn som håller i mobiltelefoner

Dags att skaffa barnens första mobil? Men är dom verkligen redo? Det här är frågor som många av dagens föräldrar brottas med. Och det finns så klart inget enkelt svar på dessa frågor. Det enda vi med säkerhet kan konstatera är att mobiltelefonen kommer att vara en stor del av barnens liv förr eller senare.

Det finns ingen uttalad ålder då det är lagom att ett barn får sin första mobiltelefon. Det bästa man kan göra är att se till sitt eget barn och försöka utröna om barnet är moget för en telefon. Ofta kan parametrar såsom om barnets kompisar har en telefon väga in, eller om ett äldre syskon har en telefon.

1. Var tydlig i din kommunikation med ditt barn

När det väl är dags att skaffa en mobiltelefon, sätt dig ned och prata med barnet innan. Det är du som vuxen som sätter gränserna och det är bra att göra dessa klara så tidigt som möjligt. Kanske vill man att barnet bara ska få spela vissa spel och kanske bara under en begränsad tid, osv. Något som visat sig fungera mindre dåligt är att straffa barnen och ta mobilen ifrån dom. Försök istället att resonera med barnet. Ibland kan det vara bra att prata med barnet en stund efter att en konflikt uppstått.

2. Använd de smarta verktygen i telefonen

En modern mobiltelefon, som exempelvis Apple iPhone, har en mängd smarta funktioner som gör det enklare för dig som förälder att spärra vissa applikationer och hålla bättre koll på vad ditt barn gör på mobilen. Varje gång ditt barn vill ladda ner en applikation i Appstore så skickas det en fråga till din telefon, så att du får godkänna eller neka nedladdningen eller köpet. Det här kallas för familjedelning och är en av de smarta funktionerna i iOS.

3. Håll koll på skärmtiden

I iOS finns det en funktion som gör det möjligt att se skärmtid, det vill säga hur mycket tid du eller ditt barn spenderar med mobilen. Där kan man även bryta ned användandet och se hur mycket tid man spenderar med olika applikationer, eller, om vi pratar om barn – spel. På så sätt blir det tydligt om barnet spenderar för mycket tid med någon app eller något spel som man som förälder inte tycker är bra. Man kan även med hjälp av skärmtids-appen ha en konstruktiv diskussion med barnet, vilket som sagt alltid är att föredra framför bestraffningar.

4. Sprillans ny eller begagnad telefon?

Måste man köpa en helt ny telefon?

Att köpa en ny mobiltelefon kan upplevas som ett säkert kort. Man har garanti från tillverkaren och oftast uppstår inga oönskade problem med varken hårdvaran eller mjukvaran. Men vad händer om mobilen tappas och exempelvis skärmen går sönder? Har man köpt en av de senaste modellerna från Apple eller Samsung så kan notan för ett skärmbyte bli väldigt, väldigt dyr.

Så vad har man för alternativ? Jo, handla en renoverad mobiltelefon från Refurbly eller andra seriösa aktörer på marknaden. Fördelen att handla begagnad elektronik från företag är att det ofta medföljer en garanti med köpet och att en servicetekniker har inspekterat mobiltelefonen och reparerat eventuella fel innan försäljning.

0