När man reser utomlands kan det i många fall uppstå en osäkerhet kring vilka regler och priser som gäller för att ringa och sms:a till hemlandet eller inom landet man befinner sig i.

Dessutom, vad händer om man ska använda internet? Ingen har väl undgått att läsa om de skräckhistorier där familjer blivit debiterade enorma summor efter att barnen har surfat på nätet utomlands. Men det finns abonnemang som är riktigt bra om man åker utomlands.

När man pratar om att använda internet utomlands så hör man ofta begreppet roamingMen vad är roaming egentligen? Roaming är en teknik som mobiltelefonoperatörerna använder sig av för ge dig som användare tillgång till internet – när du befinner dig utanför deras eget nät. Om du exempelvis reser till Bahamas, så har förmodligen din mobiloperatör inte något eget nät i det landet. Istället har man ett samarbete med den lokala aktören, som släpper in de svenska användarna på deras nät.

Det är i och med denna vidarebefordring av nättillgång som det kan uppstå kostnader. Här har marknaden fått mogna med åren och nu har de svenska operatörerna börjat ta de problem som kan uppstå på allvar.

Inom EU:s gränser kan du vara säker

När man surfar på sin mobil inom EU så är det alltid samma pris på mobildata i andra länder som i ens eget land. Detta gäller så länge man är uppkopplad på det markbundna nätet. Det innebär att man som EU-medborgare kan känna sig trygg i att det inte kommer någon oväntad överraskning på fakturan när man kommer hem från en vistelse utomlands.

Stäng av roaming om du känner dig osäker

Känner man sig det minsta osäker på vad som gäller i det land man kommer till så rekommenderar vi att man stänger av roaming på sin telefon och väntar med att aktivera det igen tills dess att man tagit reda på mer information. Att stänga av roaming är enkelt. Gå in på telefonens inställningar och klicka dig fram till inställningar för mobilnät. Där ska det finnas “alternativ för mobildata” och där kan du aktivera eller avaktivera roaming.

Köp mobilabonnemang från MyBeat  med gratis EU-roaming

När du köper ett mobilabonnemang från MyBeat så får du självklart gratis EU-roaming. Res över hela Europa utan att bekymra dig över oförutsedda kostnader. Hemma i Sverige använder MyBeat Telias nät, vilket innebär stabil och bra uppkoppling över hela Sverige.

0