Så undviker du att din mobil blir hackad

Din mobil är egentligen inte annorlunda än någon annan dator – hackare är lika intresserad av din mobiltelefon som din dator. Det kommer alltid finnas människor med dåliga avsikter som vill åt din information. 

Men det finns några tips att ta till sig så att din mobil inte blir hackad och våra teknikkompisar på TechBuddy ger här deras 4 bästa tips.

Klicka inte på misstänksamma länkar

Alla har vi fått misstänksamma email och SMS med länkar i, som kanske låter oss veta att vi har en avi att betala eller liknande. Det är viktigt att du aldrig klickar på länkar från okända  eller misstänksamma avsändare. När du trycker på sådana länkar kan hackare nämligen ta sig in i din mobil genom att plantera ett virus, som gör att de kan stjäla all din data. Så, var försiktig med att trycka på länkar du inte känner igen!

Använd alltid lösenordskod på din mobil

‍Alla mobiltelefoner har möjligheten att ställa in en lösenkod för att inte vem som helst ska kunna ta sig in i din mobil. En traditionell pinkod på 4-siffror är ganska säker, men allra bäst är det om du använder en 6-siffrig kod. Då finns det en miljon möjliga kombinationer, med fyra siffror endast tiotusen. Undvik att använda lås som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, eftersom någon fortfarande kan tvinga dig låsa upp mobiltelefonen med fingret till exempel. 

Uppdatera din smartphone och appar regelbundet

Vi vet, det är sällan man uppdaterar mobilen så fort det finns en ny uppdatering. Men det kan vara läge att göra det ändå – det följer nämligen ofta med säkerhetsuppdateringar som fixar nyupptäckta problem. Uppdatera även dina appar regelbundet då även dem kan innehålla uppdateringar kopplat till säkerhet.

Se till att uppdatera din mobil och dina appar för att inte missa säkerhetsuppdateringar.

Koppla inte upp dig till offentliga WiFi-nätverk

När du är uppkopplad till ett offentligt WiFi-nätverk med andra användare som du inte känner kan era enheter se varandras nätverkstrafik. I praktiken betyder det att all okrypterad data som skickas från din mobil kan läsas av andra användare, och att din mobil kan hackas direkt via den lokala nätverksadressen. Om ägaren har felkonfigurerat nätverkssäkerheten kan det gör att din mobil blir otroligt sårbar. Alltså är ett bra sätt att undvika hackare att undvika offentliga nätverk helt. 

Har du andra frågor om mobiltelefoner eller säkerhet?

Du är varmt välkommen att kontakta våra kunniga teknikproffs från TechBuddy. Deras tekniker kan hjälpa dig på plats, var du än befinner dig i Sverige. Boka en TechBuddy idag!

0