Så räddar du en vattenskadad mobil

vattenskadad mobil

Tappade du mobilen i vatten? Våra fem nödtips visar hur du kan torka en våt telefon och åtgärda eventuella skador.

Så din mobil har blivit dränkt i vatten. Du tappade den i badkaret, eller kanske i sjön? Och nu vill du försöka torka den, laga vattenskadan och spara informationen inuti. Då har du kommit till rätt plats!

Du kan vara lugn, en skvätt vatten betyder inte nödvändigtvis en dödsdom för din mobil, speciellt inte om den är vattentät till viss mån. Vi kan inte garantera någonting, men med våra tips kan faktiskt din telefon överleva en allvarligare vattenskada. I den här artikeln förklarar vi de bästa strategierna för att hantera en vattenskadad mobiltelefon.

Torka utsidan av mobilen

Vi börjar med det viktigaste. Ta din mobil ur vattnet direkt om du inte redan har gjort det. Tänk inte ens tanken på att koppla in en laddningskabel!

Om mobilen redan är ansluten till en laddningskabel, koppla isåfall ur den (mycket försiktigt). Låt dig inte frestas att starta igång mobilen för att kontrollera om den fungerar, eftersom det kan orsaka en kortslutning.

Om den våta mobilen är i ett skal, ta bort det; ta ut SIM-kortet också. (Att ta bort batteriet skulle inte skada heller, men gör det bara om du är säker på de tekniska bitarna och inte bryr dig om att garantin upphör att gälla.) Dessa steg hjälper till att minska antalet platser där vatten kan ligga och orsaka skador på komponenter.

Slutligen, vänd mobilen upp och ner och ge den en mild skakning för att rensa portarna och uttagen.

Stäng av mobilen 🔌

Det du helst vill undvika är att aktivera kretsarna inuti mobilen eftersom det sannolikt kommer att leda till kortslutningar – det är sådant som orsakar långvariga skador. Om din mobil råkade vara avstängd vid olyckstillfället, perfekt, lämna den avstängd!

Låt dig inte frestas av att starta igång mobilen för att se om den fortfarande fungerar. Den kanske startar, men slutar sedan omedelbart fungera, för alltid, bara för att du skulle ta en titt.

Ett mer trovärdigt scenario är dock att din mobil var påslagen eller i viloläge när du tappade den i toaletten, ölglaset, eller simbassängen. Detta leder oss till två alternativ: stäng av mobilen (skärmen och operativsystemet går igång kort innan mobilen stängs av, vilket är riskabelt) eller lämna mobilen i viloläge och hoppas på att du inte får några notifikationer som väcker mobilen.

Det är ditt val, men vi på Refurbly-kontoret rekommenderar en komplett avstängning och att man därmed låter mobilen vakna en kort stund.

Om du hade turen att vara i flygplansläge när du tappade enheten, eller på annat sätt är 100% säker på att ingenting kommer att väcka din mobil under de kommande 48 timmarna, så kan det vara ett bättre alternativ att lämna den i viloläge.

Torka ut din mobil med okokt ris.

Nu måste vi dra ut så mycket inre vätska som möjligt. Motstå frestelsen att använda en hårtork eller annan värmebehandling, eftersom det kan skada mobilens interna komponenter.

(Det finns personer som rekommenderar att man använder en icke-värmande fläkt, vilket åtminstone inte borde göra saker värre, även om vi tror att nedanstående tekniker sannolikt kommer att vara mer effektiva.)

För att få fukt ur mobilens inre behöver du ett torkmedel. Placera mobilen i en skål fylld med okokt ris och låt den ligga i cirka 48 timmar.

Riset absorberar fukten effektivt. De flesta av oss har lite okokt ris i skafferiet (det är inte heller så svårt att få tag på om man är utan). Men tänk på att ris och annan smuts lätt kan fastna i laddningsuttaget, hörlursuttaget och liknande.

Ett bättre alternativ: Torka mobilen med avfuktningspåsar.

Ett bättre alternativ än okokt ris är ”silica gel” – de små (och oätliga) paketen som följer med beställningar av nya tex kläder som oftast är tillverkade i länder med fuktigt klimat.

Demontera din mobil 🔧

Om du har kunskapen att göra egna reparationer på din mobil är det bästa tillvägagångssättet för en våt mobil att ta ut batteriet (detta minimerar också potentialen för kortslutningar) och försöka ta ut så mycket vatten som möjligt från alla små hörn och kanter.

Applicera en mjuk torr trasa på alla inre ytor medan du försöker vara så skonsam som möjligt.

Tänk bara på att detta sannolikt kommer att ogiltigförklara den garanti hos tillverkaren du har, eftersom att mobilen behöver öppnas upp (oftast med specialanpassad skruvmejsel eller liknande). Det finns även en risk att dina egna reparationsförsök kommer att orsaka fler skador snarare än att lösa det ursprungliga problemet med vattnet.

Men trots allt: det mest effektiva sättet att få ut vatten från insidan av mobilen är att öppna upp enheten och torka den inifrån.

Vad gör man sen? 🤔

När du har väntat ett par dagar kan du försöka starta igång mobilen. Om den fortfarande inte fungerar, eller om du vill att mobilen ska få en full felsökning, besök närmsta reparationsverkstad. Mobilverkstan.se är Refurblys egen verkstad i Örebro, där har det lagats över 20,000 mobiltelefoner sedan 2014, vi hjälper dig mer än gärna.

En sista varning: vattenskador på elektronik kan alltid orsaka långvariga skador, särskilt i batteriet, som ibland först blir uppenbart flera månader senare.

Vi rekommenderar därför att om du har turen att få din mobil att fungera efter ett dopp, bör du säkerhetskopiera alla viktiga filer på enheten. Dess återhämtning kan ibland bara vara tillfällig – men det hoppas vi inte!

Vilka iPhone-modeller är vattentäta?

Under de senaste åren har smartphones från bland annat Apple och Samsung blivit mer och mer damm- och vattentäta.

Vatten (och damm) motstånd uttrycks ofta av IP-klassificeringssystemet. Före 2016 släppte exempelvis inte Apple IP-betyg för sina telefoner, men årets iPhone 11, 11 Pro och 11 Pro Max certifierades som IP68 – en utmärkt poäng.

iPhone 11 klarar ett maximalt djup på 2 meter upp till 30 minuter

iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max klarar ett maximalt djup på 4 meter upp till 30 minuter

Här är IP-betyg för Apples telefonsortiment:

iPhone 6S och tidigare: inte betygsatt
iPhone 7: IP67
iPhone 7 Plus: IP67
iPhone 8: IP67
iPhone 8 Plus: IP67
iPhone X: IP67
iPhone XR: IP67
iPhone XS: IP68
iPhone XS Max: IP68
iPhone 11: IP68
iPhone 11 Pro: IP68
iPhone 11 Pro Max: IP68

Är begagnade mobiltelefoner vattentäta?

Om man köper en begagnad mobil är det bra att veta om IP-klassificeringen är något att lita på innan man medvetet doppar mobilen i ett glas vatten för att testa!

Faktum är att man inte riktigt kan veta om en begagnad mobil med IP-certifiering är vattentät eller ej om inte säljaren meddelar dig innan. Du kan även demontera mobilen för att undersöka. Problemet med demontering är att det faktiskt gör att din mobil förlorar mycket av sin vattentäthet.

Tänk på att tillverkarna endast ger en vägledning om mobilens vattentålighet. Om det visar sig att det kommit in fukt i mobilen, även om den är ny, så kan tillverkarna neka ersättning via garantin.

Om du handlar renoverade mobiler från aktörer som Refurbly finns det alltid en risk med att olika komponenter har ersatts i renoveringsprocessen. En skärm eller baksida kanske har bytts ut för att den en gång har varit helt trasig, vilket betyder att vattentätheten inte är som den en gång var.

Du kan reparera din vattenskadade telefon hos Mobilverkstan.se

0