Det kan finnas många anledningar till varför man vill återställa sin iPhone. Vanligast är väl att man ska sälja telefonen och helt enkelt vill vara säker på att all ens data är borta. Oavsett anledning så ska man alltid försäkra sig om att man sparat alla data någon annanstans innan man utför återställningen. För när den väl är gjord, ja då finns det ingen återvändo.

Säkerhetskopiera först – radera sen

Steg 1 är som sagt alltid att säkerhetskopiera. Om du av någon anledning inte vill ha kvar någonting alls på telefonen så kan du så klart skippa det här steget. Men vi ber dig – tänk efter en gång extra. På iPhone är det absolut säkraste och enklaste sättet att spara sina filer att använda iCloud. Det är i iCloud du kan spara ned hela din telefon, med alla inställningar, kontakter, bakgrundsbild, meddelanden – you name it! Dessutom med ett enda klick. Om du använder någon annan molntjänst så måste du ladda upp alla dina bilder manuellt och du kommer dessutom gå miste om alla inställningar i din telefon. Ska du ha en ny iPhone så är rekommendationen alltså att göra en säkerhetskopia.

Man kan även spara ned en säkerhetskopia lokalt på datorn genom att använda sig av iTunes. Det här fungerar så klart också bra, men tänk på att en dator kan krascha och ta alla filer med sig. Därför är återigen molnet och iCloud att rekommendera. iCloud är gratis för 5 GB lagring. Förmodligen har du betydligt mer än så lagrat på din iPhone. Men då kan man enkelt uppgradera sin plan och betala en liten avgift varje månad för att få exempelvis 200 GB istället för 5 GB. I iCloud kan du så klart spara annat än det som finns på din telefon. Du kan använda det för lagring av filer från din dator, osv.

Utför själva fabriksåterställningen

När du väl är klar med säkerhetskopieringen så är själva fabriksåterställningen mycket enkel. Gå in i inställningar på telefonen och sedan “Allmänt”. Välj därefter “Nollställ”. Där finns det lite olika val men om du vill göra en total återställning så att den blir som ny igen, så väljer du “Radera allt innehåll och inställningar”. Efter detta ber telefonen dig om ditt lösenord och sedan utförs raderingen. När raderingen är klar och du startar telefonen så möts du av “Hello” och “Hej” och en del andra språk. Alltså samma vy som när du köpt en ny telefon.

1