iPhone 7 är fortfarande relevant, här är 7 anledningar.

baksidan av en iphone 7

Nu när kostnaden för de senaste mobiltelefonerna ibland överstiger 15 000 kronor kan det vara smart att undersöka äldre modeller som kostar betydligt mindre. Är de fortfarande relevanta?

iPhone 7 lanserades 2016 och är tre generationer gammal i detta skede. Modellen slutade säljas av Apple i samband med lanseringen av iPhone 11 den 19e september 2019.

Det ser ut som att den femsiffriga prislappen är här för att stanna när det gäller nya iPhones från Apple.

Faktum är att du har mycket att vinna på att köpa en iPhone 7. Rent prestandamässigt så står sig iPhone 7 stark och kan i mångt och mycket jämföras med de nyare modellerna från Apple. Man bör ha i åtanke att ett företag som Apple har ett eget intresse i att kontinuerligt komma ut med nya modeller på marknaden. Att den tekniska utvecklingen inte går lika snabbt som nylanseringarna är de flesta bedömare överens om. iPhone 7 är fortfarande ett utmärkt alternativ för alla som idag äger exempelvis en iPhone SE eller iPhone 6S.

Men hur kan man köpa en iPhone 7 om den har slutat säljas av Apple?

Idag finns många seriösa företag som säljer begagnade och fabriksåterställda mobiltelefoner i olika skick, vilket betyder att du kan köpa en fullt fungerande begagnad mobil som har testats och vid behov reparerats för att både efterlikna- och fungera precis som en helt ny mobil.

Mobiler åldras inte heller som de gjorde förr, de håller längre helt enkelt. Batterier åldras förvisso, men aktörer som Refurbly garanterar att du har minst 80% batterikapacitet hos den mobil du köper.

Priset för en bra begagnad iPhone 7 är betydligt bättre än priset för en helt ny telfon av senare modell. Men som vi kommer visa nedan så är skillnaderna modellerna emellan inte stor.

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är hur vår egen konsumtion påverkar miljön. Det blir allt tydligare hur överkonsumtion av nyproducerad teknik skapar en mycket negativ miljöpåverkan. Vi som privatpersoner kan genom vårt eget handlande se till att vår egen miljöpåverkan minskas. Att producera en helt ny telefon skapar 86 kg avfall, enligt en rapport från Svenska Miljöinstitutet. Att köpa en begagnad telefon skapar en relativt sett försumbar mängd avfall.

Checka in dessa sju bra skäl till varför du bör köpa en iPhone 7 istället för Apples senaste flaggskeppsmodeller. Vi drar även några jämförelser med Apples “billiga” alternativ iPhone XR.

1. Den är betydligt billigare.

Först och främst kostar en renoverad iPhone 7 idag så lågt som 2290 kr, medan en fabriksny iPhone XR säljs för skyhöga 7895 kr. Förvisso är priset för iPhone 7 baserat på en renoverad mobil i Okej skick, men de flesta aktörer på begagnat-marknaden som säljer iPhone 7 i nyskick erbjuder ett snittpris på cirka 3390 kr. Vi ser alltså en total prisskillnad på cirka 4500 kr (!).

2. Du får fortfarande samma fantastiska iOS 13-upplevelse.

Trots att du betalar betydligt mindre för iPhone 7 får du fortfarande köra den senaste versionen av iOS, iOS 13. Den innehåller bättre prestanda för samtliga iPhone-modeller, såväl som Dark mode (mörkt läge) och andra fantastiska tweaks som gör iPhone-operativsystemet bättre och lättare att använda.

3. iPhone 7 är lättare och tunnare än de nya modellerna.

iPhone 7 och iPhone XR

iPhone 7 är tunnare än alla senaste iPhone-modeller (förutom iPhone 8). Föredrar man smidighet i vardagen och vill ha en lättare mobil så är iPhone 7 det perfekta valet.

Nämnvärt är att baksidan på iPhone 7 är gjord av aluminium, något som uppskattas av många då risken för större skador på baksidan är mycket mindre än de senaste iPhone-modellerna med dess krossbara glasbaksidor.

4. iPhone 7 har fingeravtrycksskannern, som vissa kanske föredrar före Face ID på de nya modellerna.

Den klassiska hemknappen

Om du inte är redo att anta Face ID eller de nya gesterna för att navigera runt med, kommer iPhone 7-telefonerna fortfarande med den goda gammaldags hemknappen och fingeravtryckssensorn för Touch ID. Hemknappen ger dig den klassiska iPhone-upplevelsen, medan det nya Face ID och andra svep-gester kan ta lite att vänja sig vid.

5. iPhone 7 har fortfarande en fantastisk kamera.

Betydande framsteg har gjorts med de nya kamerorna på de nya iPhone-modellerna med funktioner som Smart HDR, men iPhone 7 tar fortfarande fantastiska foton. iPhone 7 Plus levereras till och med med en kamera med dubbla linser, där en av linserna ger en 2x zoom.

6. iPhone 7 Plus har en skärm med högre upplösning än iPhone XR.

Överraskande nog har iPhone XRs 6,1-tums skärm en skärmupplösning på 828p som är närmare den mindre 750p 4,7-tums iPhone 7 än 1080p 5,5-tums iPhone 7 Plus. Det betyder att iPhone 7 Plus har en skarpare skärm än en helt ny iPhone med en större skärm.

De flesta kan inte se skillnaden på den lägre upplösningen som iPhone XR har, men åtminstone är det intressant att iPhone 7 Plus tekniskt sett är skarpare med en upplösning på 1080p.

7. iPhone 7 har 3D Touch, till skillnad från iPhone XR och senare modeller.

I ett annat överraskande drag kom inte iPhone XR med Apples 3D Touch-funktion, som låter dig trycka hårt på en app för att få användbara genvägar.

Vi har tidigare diskuterat 3D Touch och om folk faktiskt använder det, men det finns många 3D Touch-fans som tycker att bristen på 3D Touch på iPhone XR och nyare modeller var ett dåligt drag från Apples sida. 3D Touch-användare kanske vill undvika de senaste modellerna och gå efter en telefon med 3D Touch … som iPhone 7!

Så vad väntar du på? Spara pengar och gör en insats för miljön. Upplev en iPhone med hög prestanda – kolla in iPhone 7 från Refurbly redan nu! 

0