Är icke-auktoriserade verkstäder sämre för din mobil?

mobilreparation

Vad skiljer egentligen en auktoriserad verkstad och en icke-auktoriserad verkstad? Framförallt handlar det om vilka reservdelar verkstaden får lov att använda sig av. Men som vi ska se i den här artikeln så betyder det INTE att kvalitén på reservdelarna är mindre bra. Och när det gäller kompetensen hos personalen så är det inga större skillnader heller.

De auktoriserade Apple-verkstäderna har på sätt och vis ensamrätt till Apples kunder när det gäller garantiärenden. Självklart behåller dom inte alla pengar själva, utan en stor del går tillbaka till Apple i form av licenser, etc. Det här med auktoriserad verkstad ska snarare ses som en affärsmässig överenskommelse mellan Apple och verkstaden, än att personalen sitter på hemlig och svåråtkomlig kompetens som gör dom särskilt lämpade att reparera din iPhone. Andra verkstäder har exakt samma kompetens och tillgång till liknande reservdelar, om inte bättre.

Vad skiljer originaldelar från tredjeparttillverkade reservdelar?

Precis som med bilar så uppstår det en marknad för reservdelar när en modell av en produkt produceras i stor upplaga. iPhone är en av världens mest populära telefoner och det har uppstått en gigantisk marknad med tredjepartstillverkade reservdelar för att reparera alla krossade skärmar och byta ut gamla batterier. Som med alla stora marknader så uppstår det konkurrens. Konkurrensen gör att tillverkarna tävlar mot varandra om kunderna och behöver alltså göra så bra produkter som möjligt.

Detta har gjort att kvaliteten på reservdelar för iPhone har kommit att kunna anses mycket bra. När man idag byter batteri eller skärm hos icke-auktoriserade verkstäder så får man i regel riktigt bra delar. I många fall är det en mix av originalkomponenter från tidigare trasiga telefoner. När din mobilskärm går sönder är det oftast endast glaset som är trasigt. I en dammfri miljö kan servicetekniker separera glaset från telefonens LCD, för att sedan montera nytt glas. På så sätt tillverkas en ny skärm med exakt samma hårdvara och kvalitet som en helt ny. Cirkulärt!

Tänk på det här vid garantiärenden

Har du en iPhone med garanti kvar och där någonting gått sönder? Då kan det vara så att felet täcks inom garantin. I så fall måste du lämna din telefon till en auktoriserad verkstad för att garantin ska gälla. Det är faktiskt så att om du har ett fel som inte täcks av garantin och du väljer att lämna din telefon till en icke-auktoriserad verkstad, så avsäger du rätten till framtida garantiservice från Apple. Detta förutsätter så klart att Apple upptäcker att du gjort en reparation utanför Apples egna verkstäder. Men det här kan vara värt att tänka på. Låt säga att du tappar din telefon i backen och skärmen går sönder. Du har du valet att antingen reparera den dyrt hos Apple eller att komma mer lindrigt undan hos en annan verkstad. Om det därefter inträffar ett problem med annan hårdvara som ska gå på garantin, så kan du alltså riskera att inte få reparationen på garantin.

Om du väljer att handla en renoverad mobil från Refurbly så har du 2 års garanti. Du kan läsa mer om våra köpvillor här.

0